torsdag 8 oktober 2009

KARLSKRONA SOM EVENEMANGSSTAD



Ladies Night

Melodifestivalen

Sail Karlskrona
Lövmarknaden

Lyckå Kammarmusikfestival

Karlskrona Kammarmusikfestivål



PORTEN MOT ÖSTER


Stena Lines bästa och snabbast växande linje är Karlskrona-Gdynia med ca 87 000 lastenheter och 415 000 passagerare 2006. Under maj sattes en tredje färja in på sträckan vilket innebar en ökning med ca 60% lastkapaciteten.


Baltic Link är stråket riksväg 27 och Kust till Kustbanan Göteborg – Karlskrona. I Polen är Baltic Link sammankopplad med Baltic Adriatic Link från Östersjön till Adriatiska havet.

Sjömotorvägar = Motorways of the Sea. EU: sjömotorvägar finns i Atlanten, Östersjön och Medelhavet. Vår ambition är att länken Karlskrona – Gdynia och dess anslutningar (väg- och järnväg) ska betraktas som en sjömotorväg och att Karlskrona ska definieras som en nationell hamn.

SATSA SIG UR KRISEN INVESTERINGAR FÖR 2 000 MKR



•BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA ETAPP I OCH II
315 MKR
•NYTT KRAFTVÄRMEVERK MED BIOBRÄNSLE 750 MKR
•EMMABODABANAN 900 MKR

KARLSKRONA BLIR HUVUDCAMPUS FÖR BTH 2010


Blekinge Tekniska Högskola använder tillämpad IT i allt.
BTH har 5 500 studenter varav 1 200 är utländska studenter.
Det är hög samverkan mellan högskola, näringsliv och kommun.
Karlskrona blir huvudcampus för BTH år 2010.

onsdag 7 oktober 2009

NYTT KRAFTVÄRMEVERK - DEN STÖRSTA MILJÖSATSNINGEN I KARLSKRONAS HISTORIA


Nytt kraftvärmeverk i Karlskrona klart att ta i drift 2010.
UTSLÄPPEN I LUFTEN MINSKAR TILL MINDRE ÄN EN FEMTEDEL
TOTALT SETT HANDLAR DET OM EN FORTSATT MINSKNING MED MER ÄN 100 000 VÄXTHUSGASER, SVAVELDIOXID, STOFT OCH ANDRA UTSLÄPP - VARJE ÅR!

REGERINGENS KLIMAT/ENERGIPOLITIK OCH INFRASTRUKTURSATSNINGAR GYNNAR KARLSKRONAS FÖRETAG

ABB
Tillverkar kablar för integreringen av förnybar energi, exempelvis i form av havsbaserad vindkraft
Roxtec
Tillverkar modulbaserade tätningssystem för kablar och rör
Areva Uddcomb
Erbjuder tekniska lösningar för ökad prestanda, tillgänglighet och säkerhet inom koldioxidfri energiproduktion
Dynapac
infrastruktur
AuraLight
patenterade Long-Lifeprodukter med miljögaranti, dvs energisnåla produkter
MRT
Utvecklar och säljer teknik för återvinning av kvicksilver, bland annat i lysrör och lågenergilampor.
Baga – vattenrening

tisdag 6 oktober 2009

POTTHOLMEN - EN NY STADSDEL I KARLSKRONA

Vi gör Karlskrona mer attraktivt:
En ny attraktiv stadsdel i Karlskrona ska skapas i ett samarbete mellan Karlskrona kommun och Kärnhem AB. Stadsdelen ska innehålla blandade funktioner med ca 200 bostäder tillsammans med kontor och butiker. Den befintliga järnvägsstationen ska förbättras och samordnas med en ny busstation. På det nuvarande busstorget Kungsplan planeras ett nytt stadsbibliotek. I ett centralt läge skall även en kontorsbyggnad till World Trade Center finnas. Helheten ska upplevas som en attraktiv stadsdel och vara en naturlig del av Karlskrona.

Tanken med World Trade Center:
World Trade Center Sydost ska främja internationella affärsrelationer, främst i Östersjöregionen och Östeuropa och stärka näringslivet och samhällsutvecklingen i regionen. I WTC ska faciliteter finnas som skapar en naturlig mötesplats för företag och organisationer. Kontor, utställnings- och konferensanläggningar samt andra lokaliteter av mycket hög klass skall finnas här. Ambitionen och målsättningen med projektet är att skapa en helhet i området som ger Karlskrona ytterligare mervärden.

Kärnhem AB:
Huvudman för WTC-organisationen i Sydost är Kärnhem AB. Verksamheter kommer att drivas genom en organisation med kontor i Växjö, Kalmar och Karlskrona. En av grundpelarna för WTC är att skapa en plattform för ekonomisk utveckling. Detta ska bl a göras genom konkreta affärsuppdrag, men också genom anordande av seminarier, workshops mm.

VERKTYG FÖR ATT MINSKA PROGNOSTISERAT UNDERSKOTT OCH FÅ NER DRIFTSKOSTNADER

Med den ekonomiska verklighet vi lever i är det tufft att få ekonomin att gå ihop i en Kommun. Vi har ett prognostiserat underskott på 50 miljoner kronor. 80% av kommunens kostnader är personalkostnader. Vi har två kraftfulla vektyg för att långsiktigt minska personaltätheten i Karlskrona Kommun. Det är angeläget för att få ner de löpande driftskostnaderna och för att kunna presentera en budget i balans. Vi investerar 50 miljoner kronor i ett omställningspaket. Detta ger en långsiktig minskning av Kommunens totala kostnad och betalar tillbaka sig snabbt. Vi har också delegerat alla återanställningar som överstiger tre månader till Kommunstyrelsens personaldelegation.

Omställningsprogrammet:
Vi sa i Kommunfullmäktige 2008 ja till att satsa 50 mkr på ett 3-årigt omställningsprogram för medarbetare i Karlskrona kommun. Programmet innehåller en rad erbjudanden om stöd och hjälp för den som vill hitta annat jobb utanför kommunen eller starta eget. Det ger också möjlighet till utbildning för annat yrke inom kommunen eller särskild avtalspension för den som fyllt 62 år.
En förutsättning för att en medarbetare ska kunna delta i programmet är att hans/hennes tjänst kan dras in eller att han/hon kan ersättas med en annan medarbetare vars tjänst kan dras in.

Attraktivt alternativ för medarbetare:
Och en förutsättning för att budgeten ska gå ihop 2009 är att ett antal personer väljer att gå in i omställningsprogrammet. Hittills har det gått bättre än väntat och minst 78 personer har fått ett omställningspaketet beviljat.

Kommunstyrelsens Personaldelegation:
Att delegera till Kommunstyrelsens Personaldelegation att titta på återbesättningen av tjänster har gett resultat. Vi sparar hundratusentalskronor vid varje möte. Man måste kritiskt granska varje tjänst när kommunen har ett prognostiserat underskott, och kan man göra det vid en naturlig pensionsavgång eller uppsägning så slipper man kostnader i samband med varsel eller omställning.

Långsiktigt bra arbetssätt
Med alla de naturliga pensionsavgångar man har i en Kommun med mer än 5 500 anställda borde man kritiskt granska varenda återbesättning av tjänst regelbundet, och inte bara vid ekonomisk kris. På detta sätt skulle man kunna hålla organisationen slimmad. Det finns en tydlig risk att allting hela tiden expanderar när det handlar om offentligt finansierad verksamhet.

BIOSFÄRSOMRÅDE FÖR BLEKINGES ARKIPELAG

Länsstyrelsen i Blekinge samverkar med Karlskrona, Karlshamn och Ronneby Kommuner för att bilda ett biosfärområde i Blekinges skärgårds- och kustlandskap. Arbetet med Blekinge Arkipelag påbörjades under år 2005 och många olika aktörer har varit delaktiga hittills. Målsättningen är att Biosfärsområdet för Blekinge Arkipelag kan nomineras till Unesco under 2010.

Varför skapa ett biosfärsområde?
Biosfärområden utses av FN-organet Unesco och ska fungera som modellområden för hållbar utveckling och hållbart naturresursnyttjande. Syftet är att bevara natur- och kulturarvsvärden, samtidigt som ekonomisk och social utveckling utifrån ett lokalt perspektiv gynnas. Det ska bidra till bättre framtidsförutsättningar för området.
En grundförutsättning för att bli ett biosfärområde är att det är ett område med höga naturvärden och levande traditionella kunskaper. Det ska också finnas ett lokalt engagemang för att utveckla området på ett hållbart sätt.
Biosfärområden ska tjäna som testområden dit resurser och forskning riktas för att ta fram ny kunskap. Områdena ska utvecklas i samverkan mellan olika lokala och regionala aktörer, som boende, intresseorganisationer, företagare, entreprenörer, forskare, myndigheter och andra intressenter.
Biosfärområdena ska gynna social och ekonomisk utveckling med lokal förankring, vara arenor för forskning och undervisning samt värna biologisk mångfald och kulturarv. Vid inrättande av ett biosfärområde tillkommer inte några nya restriktioner, utan förvaltningen ska bygga på befintliga regelverk och frivilliga överenskommelser.

GRÖNSTRUKTURPLAN 2008

Grönstrukturplanen är ett verktyg i arbetet med att ta fram en översiktsplan som ska fastställs 2010.

"Den gröna strukturen är viktig för människors hälsa, fritidsaktiviteter, rekreation, för den biologiska mångfalden, luftkvalitet, klimat och avrinning. Den är också viktig för den kulturella identiteten och för stadens gestaltning. En regions, en kommuns eller en stadsdels grönstruktur är alltså en minst lika viktig resurs för utveckling av välfärd och livsmiljö som bebyggelsestruktur och annan infrastruktur."
(Boverket, 2007).

Grönstrukturplanen är en kunskapsbas och ett underlag för beslut i en rad sammanhang där gröna områden och värden berörs. Inte minst är det ett värdefullt underlag vid avvägning mellan olika intressen i översikts- och detaljplaneringen.

En kortare populärversion för våra kommuninvånare hade inte varit fel, med tanke på att grönstrukturplanen innehåller uppåt ett hundratals sidor: Grönstrukturplanen

STATEGI ÖVERSIKTSPLAN 2030

En översiktsplan är kommunens vision för den framtida utvecklingen för Karlskrona och sträcker sig 20 år fram i tiden.

Nu finns det ett färdigt förslag till STRATEGI ÖVERSIKTSPLAN 2030 som ska klubbas i Kommunfullmäktige augusti 2010.

Idag kan man gå in på Kommunens hemsida på ett Diskussionsformun och diskutera och ge sina synpunkter. Självklart är våra kommuninvånares åsikter de värdefulla när vi ska fastställa Översiktsplanen i Kommunfullmäktige i augusti 2009. Dessutom har det varit ett antal möten med kommuninvånare och flera ska det bli under hösten. Bra att man kör medborgardialoger i olika forum för att nå olika målgrupper!

Självklart ä det viktigt med en långsiktig och hållbar markstrategi för den fortsatta utvecklingen av mark- och vattenanvändningen i kommunen. Översiktsplanen sträcker sig 20 år framåt i tiden.

Sedan översiktsplanen från 2002 antogs har Karlskrona kommun haft en stark tillväxt. Befolkning har ökat med cirka 2000 personer de senaste tio åren och förväntas öka med ytterligare cirka 2900 personer de närmaste tio åren. Det ger en stor efterfrågan på bostäder, skolor, arbetsplatser och service.

Strategi:
Hur ska Karlskrona kommun kunna utvecklas vidare som ett hållbart samhälle och hur kan vår miljöpåverkan kan minska. Kommunen måste kunna fortsätta växa och vara attraktiv för boende och näringsliv med bevarad kulturell identitet och värdefulla miljöer. Vi behöver helt enkelt hushålla med mark och vatten. Man har jobbat utifrån förtätning, funktionsblandning, kollektivtrafik, fjärrvärme, grönstrukturplanen, infrastruktursatsningar och landsbygd.

måndag 5 oktober 2009

ÅTERKOMMER

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD!

seminariepass till Sydostkonferensen På Gång i Karlskrona

Jag tänkte lägga upp en bloggsid:
På Gång I Karlskrona med anledning av mitt Seminariepass till Moderaternas Sydostkonferens i Linköping fredag/lördag 9-10 oktober.