tisdag 6 oktober 2009

VERKTYG FÖR ATT MINSKA PROGNOSTISERAT UNDERSKOTT OCH FÅ NER DRIFTSKOSTNADER

Med den ekonomiska verklighet vi lever i är det tufft att få ekonomin att gå ihop i en Kommun. Vi har ett prognostiserat underskott på 50 miljoner kronor. 80% av kommunens kostnader är personalkostnader. Vi har två kraftfulla vektyg för att långsiktigt minska personaltätheten i Karlskrona Kommun. Det är angeläget för att få ner de löpande driftskostnaderna och för att kunna presentera en budget i balans. Vi investerar 50 miljoner kronor i ett omställningspaket. Detta ger en långsiktig minskning av Kommunens totala kostnad och betalar tillbaka sig snabbt. Vi har också delegerat alla återanställningar som överstiger tre månader till Kommunstyrelsens personaldelegation.

Omställningsprogrammet:
Vi sa i Kommunfullmäktige 2008 ja till att satsa 50 mkr på ett 3-årigt omställningsprogram för medarbetare i Karlskrona kommun. Programmet innehåller en rad erbjudanden om stöd och hjälp för den som vill hitta annat jobb utanför kommunen eller starta eget. Det ger också möjlighet till utbildning för annat yrke inom kommunen eller särskild avtalspension för den som fyllt 62 år.
En förutsättning för att en medarbetare ska kunna delta i programmet är att hans/hennes tjänst kan dras in eller att han/hon kan ersättas med en annan medarbetare vars tjänst kan dras in.

Attraktivt alternativ för medarbetare:
Och en förutsättning för att budgeten ska gå ihop 2009 är att ett antal personer väljer att gå in i omställningsprogrammet. Hittills har det gått bättre än väntat och minst 78 personer har fått ett omställningspaketet beviljat.

Kommunstyrelsens Personaldelegation:
Att delegera till Kommunstyrelsens Personaldelegation att titta på återbesättningen av tjänster har gett resultat. Vi sparar hundratusentalskronor vid varje möte. Man måste kritiskt granska varje tjänst när kommunen har ett prognostiserat underskott, och kan man göra det vid en naturlig pensionsavgång eller uppsägning så slipper man kostnader i samband med varsel eller omställning.

Långsiktigt bra arbetssätt
Med alla de naturliga pensionsavgångar man har i en Kommun med mer än 5 500 anställda borde man kritiskt granska varenda återbesättning av tjänst regelbundet, och inte bara vid ekonomisk kris. På detta sätt skulle man kunna hålla organisationen slimmad. Det finns en tydlig risk att allting hela tiden expanderar när det handlar om offentligt finansierad verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar