tisdag 6 oktober 2009

BIOSFÄRSOMRÅDE FÖR BLEKINGES ARKIPELAG

Länsstyrelsen i Blekinge samverkar med Karlskrona, Karlshamn och Ronneby Kommuner för att bilda ett biosfärområde i Blekinges skärgårds- och kustlandskap. Arbetet med Blekinge Arkipelag påbörjades under år 2005 och många olika aktörer har varit delaktiga hittills. Målsättningen är att Biosfärsområdet för Blekinge Arkipelag kan nomineras till Unesco under 2010.

Varför skapa ett biosfärsområde?
Biosfärområden utses av FN-organet Unesco och ska fungera som modellområden för hållbar utveckling och hållbart naturresursnyttjande. Syftet är att bevara natur- och kulturarvsvärden, samtidigt som ekonomisk och social utveckling utifrån ett lokalt perspektiv gynnas. Det ska bidra till bättre framtidsförutsättningar för området.
En grundförutsättning för att bli ett biosfärområde är att det är ett område med höga naturvärden och levande traditionella kunskaper. Det ska också finnas ett lokalt engagemang för att utveckla området på ett hållbart sätt.
Biosfärområden ska tjäna som testområden dit resurser och forskning riktas för att ta fram ny kunskap. Områdena ska utvecklas i samverkan mellan olika lokala och regionala aktörer, som boende, intresseorganisationer, företagare, entreprenörer, forskare, myndigheter och andra intressenter.
Biosfärområdena ska gynna social och ekonomisk utveckling med lokal förankring, vara arenor för forskning och undervisning samt värna biologisk mångfald och kulturarv. Vid inrättande av ett biosfärområde tillkommer inte några nya restriktioner, utan förvaltningen ska bygga på befintliga regelverk och frivilliga överenskommelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar